Yabancı Sağlık Sigortası
Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında ikamet izni almak isteyen yabancı uyruklu kişiler için özel olarak hazırlanmış bir sağlık sigortasıdır. Yabancı uyruklu sigortalıların poliçede belirtilen süre içinde hastalanmaları veya kaza sonucu yaralanmaları durumunda tedavileri için gerekli masrafları sigorta şirketlerinin Sağlık Sigortası Genel Şartları çerçevesinde belirlenen limitler dahilinde karşılamasıdır.
EN:
It is a health insurance specially prepared for foreign nationals who want to obtain a residence permit within the borders of the Republic of Turkey. In the event that foreign national insured persons become ill or injured as a result of an accident within the period specified in the policy, the insurance companies cover the costs required for their treatment within the limits determined within the framework of the Health Insurance General Conditions.
AR:
هو تأمين صحي مُعد خصيصًا للأجانب الراغبين في الحصول على تصريح إقامة داخل حدود جمهورية تركيا. في حالة مرض أو إصابة الأشخاص المؤمن عليهم من الرعايا الأجانب نتيجة لحادث خلال الفترة المحددة في الوثيقة ، فإن شركات التأمين تغطي التكاليف المطلوبة لعلاجهم ضمن الحدود المحددة في إطار الشروط العامة للتأمين الصحي.
Sağlığınız Türkiye’de Emin Ellerde!
Sigortamdakik.net tarafından sunulan Özel Sağlık Sigortası hizmeti, 35 sigorta şirketinin tekliflerini kapsar. Birkaç dakika içinde ortak şirketler tarafından önerilen teklifleri karşılaştırarak size en uygun sigorta teklifini sunuyoruz. İşte yapmanız gerekenler:
-
Formda kişisel verileriniz, isim soy isim ve yaş bilgilerinizi doldurun;
-
Karşılaştırılan Özel Sağlık Sigortası politikalarının fiyat ve özelliklerinin listesini keşfedin;
-
İhtiyaçlarınıza en uygun teklifi seçin, sigorta fiyatını bloke edin veya poliçeyi çevrimiçi satın alın.
-
Sigortamdakik.net olarak her anınızda yanınızdayız! Herhangi bir sağlık probleminde sigortamdakik.net tek muhatabın!
-
35 sigorta şirketinden bütçenize en uygun teklifi alın! sigortamdakik.net’li olmanın ayrıcalıklarını yaşayın!
-
Ya da 7/24 alanında uzman sigorta danışmanlarımızdan hizmet alabilirsiniz.
EN
Your Health is in Safe Hands in Turkey!
The Private Health Insurance service offered by Sigortamdakik.net covers the offers of 35 insurance companies. We offer you the most suitable insurance offer by comparing offers offered by partner companies in a few minutes. Here's what you need to do:
• Fill in the form with your personal data, name, surname and age;
• Explore the list of prices and features of the Private Health Insurance policies compared;
• Choose the offer that best suits your needs, block the insurance price or buy the policy online.
• As Sigortamdakik.net, we are with you at every moment! Sigortamdak.net is your only contact for any health problem!
• Get the best offer for your budget from 35 insurance companies! Experience the privileges of being a member of Sigortamdakik.net!
• Or you can get service from our expert insurance consultants 24/7.
AR:
صحتك في أيد أمينة في تركيا!
تغطي خدمة التأمين الصحي الخاص التي تقدمها Sigortamdakik.net عروض خمسة وثلاثون شركة تأمين. نقدم لك عرض التأمين الأنسب من خلال مقارنة العروض التي تقدمها الشركات الشريكة في بضع دقائق. إليك ما عليك القيام به:
• املأ النموذج ببياناتك الشخصية والاسم واللقب والعمر ؛
• استكشاف قائمة الأسعار والميزات مقارنة بوالص التأمين الصحي الخاصة.
• اختر العرض الذي يناسب احتياجاتك ، قم بحظر سعر التأمين أو شراء البوليصة عبر الإنترنت.
• بصفتنا Sigortamdadakik.net ، نحن معك في كل لحظة! Sigortamdak.net هو جهة الاتصال الوحيدة لديك لأي مشكلة صحية!
• احصل على أفضل عرض لميزانيتك من خمسة وثلاثون شركة تأمين! جرب امتيازات العضوية في Sigortamdek.net!
• أو يمكنك الحصول على خدمة من مستشاري التأمين الخبراء لدينا على مدار الساعة طوال أيام الأسبوع.
Türkiye’ de ikamet etmek isteyen yabancı uyruklu vatandaşların, yaptırmakta zorunlu olduğu sağlık sigortasıdır. Bu sigortanın amacı, tüm sağlık giderleri karşılanmış olmakla beraber, sigortanın en büyük getirisi olan, yabancı uyruklu kişilerin oturma izni alabilmelerini sağlamaktadır.
Vize süresi geçmiş, vize muafiyet süresi geçmiş veya Türkiye’ de 90 günden fazla sürede ikamet etmek zorunda olan yabancı uyruklu kişiler, yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorundadır.
11 Nisan 2014 tarihinde yürürlüğe giren yabancılar kanununda, ikamet izini alabilmek için yabancı sağlık sigortası yaptırılması zorunlu hale getirilmiştir. Kısa dönem için ikamet izni ihtiyacı halinde 1 yıllık yabancı sağlık sigortası yaptırılması yeterli olmaktadır.
Sigorta kapsamında yabancı uyruklu kişiler, ayaktan veya yataklı tüm tedavi kurumlarından ücretsiz şekilde faydalanabilmektedir. Bu sigorta teminatına göre yataklı tedavi kurumlarında masraflar limitsiz olmakta ve sigorta ile anlaşması olmayan hastanelerde limit ise özel teminat şartlarında belirtilmektedir.
Türkiye’ de uygulanan yabancı sağlık sigortasının kapsamı ile benzer olarak diğer ülkelerde de aynı sigorta türü uygulanmaktadır. Sigorta isimleri ise yabancı sağlık sigortası değil de ikamet izni veya oturma izni gibi belirtilmektedir. Bu sebeplerle yabancılarda ikamet izni ile yabancı sağlık sigortası isimleri aynı işlevlerde kullanılmaktadır.
Türk vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu kişinin eşi, SGK kaydı var ise yabancı kişiye sağlık sigortası gerekmez. Türk olan eşin SGK kaydı yok ise ikamet izni alınabilmesi için yabancı sağlık sigortası yaptırılması gerekli olmaktadır.
YABANCI SAĞLIK SİGORTASI ZORUNLU MU?
11 Nisan 2014 yılında yürürlüğe giren ve yabancı uyruklu kişiler yönetmeliğinde belirtilmiş olduğu üzere, Türkiye’ de belirli süreler içinde ikamet etmesi zorunlu yabancı uyruklu vatandaşların, ikamet izni veya oturma izni alabilmeleri için yabancı sağlık sigortası zorunlu yaptırılması gereken sigortalar içinde yer almıştır.
- Sigorta yaptırması zorunlu olmayan yabancı uyruklu kişilerin, belirli şartları sağlamaları gerekmektedir. Aşağıda yabancı sağlık sigortası yaptırması zorunlu olmayan kişiler belirtilmiştir:
- Çalışma izni olan ve SGK dan pirimi ödenen yabancı uyruklu vatandaşlar
- Eşi çalışma iznine sahip olan ve SGK pirimi ödeniyor olan vatandaşlar
- 18 yaşının altında olan yabancı uyruklu vatandaşlar
- 65 yaşının üstünde olan yabancı uyruklu vatandaşlar
Yabancı uyruklu olup, Türk vatandaşı ile evli olan yabancı uyruklu kişilerin, eşlerinin sigorta veya bağkur primlerinin ödeniyor olması halinde yabancı sağlık sigortası yaptırmalarına gerek yoktur. Eşi sigortalı veya bağkurlu olmayan yabancı kişilerin ikamet izni alabilmeleri için yabancı sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur.
Türkiye göç idaresi tarafından, 18 yaşının altında ve 65 yaşının üstünde olan vatandaşların yabancı sağlık sigortası yaptırmalarına gerek yoktur. Yabancı sağlık sigorta primleri, kişinin yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Her yaş grubu için ödenecek sigorta pirim ücreti farklı olmaktadır.
YABANCI SAĞLIK SİGORTASINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?
Yabancı sağlık sigortası, yabancı uyruklu kişilerin Türkiye’ de ikamet edebilmelerini sağlayan, oturma izni almaları için zorunlu olan ve tüm sağlık giderlerinin sigorta tarafından karşılandığı sigorta türüdür.
Türkiye’ de yaşamak isteyen her yabancı uyruklu kişi, yabancı sağlık sigortasından faydalanabilmektedir. Türkiye’ de okumak isteyen kişiler de bu sigortayı yaptırmak zorundadır.
Yabancı sağlık sigortası, her türlü ayaktan ve yataklı tedavi kurumlarındaki işlemleri kapsamaktadır. Ancak sigorta ile anlaşması olmayan hastaneler için sigorta teminatlarında özel şartlar belirlenmiş olabilir. Ayrıca bu sigorta, tedavi için gidilen ülkeler için yol ve tedavi masraflarını da karşılayabilmektedir.
Türkiye’ ye turist olarak gelmiş yabancı uyruklu kişilerin, yabancı sağlık sigortası yaptırmalarına gerek yoktur. Seyahat sağlık sigortası yaptırmış olmaları onlar için yeterli olmaktadır. Eşi SGK kapsamında olan kişiler, aynı zamanda tamamlayıcı sigorta kapsamına girdiklerinden, daha kapsamlı tedavi olanaklarından yararlanmaktadırlar.
Türkiye’ ye yaşamak amacı ile gelmeyen kişiler yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorunda değillerdir. Yabancı sağlık sigortasında bulunan teminatların içeriklerinde değişiklik yapılması ve özel eklenen teminatlar sayesinde sigortanın kapsamı genişlemekte veya daralmaktadır. Yaş veya cinsiyete bağlı olarak da sigortadan faydalanma durumlarında değişiklikler görülebilmektedir.
Yabancı sağlık sigortası yaptırmış olan yabancı uyruklu kişiler, poliçede yer alan tüm haklardan faydalanmaktadırlar.
EŞİ TÜRK OLANLAR İÇİN YABANCI SAĞLIK SİGORTASI ZORUNLU MU?
Yabancı sağlık sigortası, Türkiye ‘ de ikamet etmek isteyen ve ikamet izni almak zorunda olan tüm yabancı uyruklu kişiler için geçerli bir sigorta türüdür. Ve tüm yabancıların yaptırması zorunludur. Bazı istisnai durumlarda yabancı sağlık sigortası yaptırılması zorunlu değildir. Bunlar;
- 18 yaşının altında olma
- 65 yaşının üstünde olma
- Türk olan eşin SGK veya bağkur primlerinin yatıyor olması
- Yukarıda belirtilmiş özel durumların dışında, eşi Türk olan yabancı uyruklu için, yabancı sağlık sigortası geçerli mi? sorusunun yanıtı ise birkaç durumda verilebilmektedir. Öncelikle eşin Türk vatandaşı olması, yabancı sağlık sigortası yaptırma zorunluluğunu ortadan kaldırmamaktadır. Türk eşin hem çalışıyor, hem de SGK primlerinin düzenli olarak yatırılıyor olması gerekir. Eşinin SGK primleri ödenmiyor ise eşin ikamet izni olsa bile yabancı sağlık sigortası yaptırmak zorunlu olmaktadır.
- Sigortalı eşin sayesinde yabancı uyruklu kişi, tamamlayıcı sigorta kapsamında daha ayrıcalıklı sigorta kapsamlarından da faydalanabilmektedir. Eşi sigortalı olmayan kişilerin, yabancı uyruklu çocukları için sigorta zorunluluğu şartı yoktur.
Eşi sigortalı olan kişinin, sigortalı olduğunun belirtildiği belgeler ile, yabancı uyruklu eşleri için sosyal sigorta kurumundan provizyon alma hakları bulunmaktadır.
YABANCI SAĞLIK SİGORTASI NELERİ KAPSAR?
Yabancı sağlık sigortası, yabancıları ülkeye girişlerinde karşılaşabilecekleri her türlü tıbbi müdahale ve bunların fazlasını kapsamaktadır. Aynı zamanda yurt dışına çıkmış olan ve geri gelmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin, yabancı sağlık sigortalarının bulunması gerekmektedir.
- Oturma izni almak için yabancı sağlık sigortasının bulunması gerekmektedir.
- 65 yaş üstü yabancı uyruklu kişiler için zorunlu olmamakla beraber, isteyen kişiler yabancı sağlık sigortası kapsamlarından faydalanabilmektedir.
- Kısa süreli ikamet edilmesi gereken durumlarda, sigorta poliçeleri 1 yıllık veya 2 yıllık süre ile düzenlenebilmektedir.
- Yabancı sağlık sigortası olan kişiler, bulundukları şehirde değil, tüm ülke hastanelerinde tedavi hizmeti alabilirler.
- Teşhis için gerekli olan tüm tanı testleri, görüntüleme testleri ve MR, tomografi hizmetleri yabancı sağlık sigortası kapsamındadır.
- Tüm doktor muayene işlemleri sigorta kapsamındadır.
- Yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi görme masrafları sigorta tarafından karşılanmaktadır.
- Kemoterapi, radyoterapi, diyaliz gibi birçok hizmet sigorta kapsamındadır.
- İlaç masrafları ve muayene ücretleri yabancı sağlık sigortası tarafından karşılanmaktadır.
- Acil müdahale gerektiren işlemler ve ameliyat masrafları yabancı sağlık sigorta kapsamına girmektedir.
- Ayaktan tedavi gerektiren durumlar sigorta kapsamına dâhildir.
Sigorta poliçelerinde belirlenmiş olan teminat süreleri içerisinde yukarıda belirtilen ve bunun gibi birçok sağlık hizmeti ücretsiz şekilde sunulmaktadır. Yabancı uyruklu kişi 1 yılın sonunda Türkiye’ de ikamet etmeye devam edecekse poliçeyi yenilemek mecburiyetindedir.
Poliçe ücretleri, her yıl belli oranlarda artmaktadır. Sigorta şirketi ile anlaşmalı olmayan sağlık kuruluşları için sigorta şirketi tarafından, poliçede belirtilmiş olan oran dâhilinde ücretlendirme yapılabilmektedir.
Sigorta poliçesine ekstra işlemler için teminatlar eklenebilmekte ve ücretlendirmesi ona göre yapılmaktadır.
2 YILLIK YABANCI SAĞLIK SİGORTASI YAPILABİLİR Mİ?
Genel olarak yabancı sağlık sigortaları 1 yıllık olarak düzenlenmektedir. Bir yılın sonunda yabancı uyruklu kişi tarafından sigorta poliçesinin yeniletilmesi gerekmektedir.
Teminatlar 1 yıl için geçerli olmakla beraber, belirtilen tedavi masrafları 1 yıllık süre içinde karşılanmaktadır. Çoğu sigorta şirketi bir yıllık süre ile yabancı sağlık sigortası yapmaktadır.
Fakat bazı sigorta şirketleri 2 yıllık süre ile yabancı sağlık sigortası yapmaktadır. Bu süre içinde yabancı sağlık sigortalarının da poliçe fiyatları değişkenlik göstermektedir.
- 1 yıllık yabancı sağlık sigortası aşağıdaki sağlık giderlerini karşılamaktadır:
- Doktor muayene ve ayaktan tedavi masrafları
- İlaçlı tedavi masrafları ve acil müdahaleler
- Yazılmış olan ilaçların ödemeleri
- Ameliyatlar
- Kemoterapi, radyoterapi ve diyaliz
- Kan testleri ve görüntüleme testleri
Yukarıda belirtilen, 1 yıllık yabancı sağlık sigortası kapsamına giren sağlık giderlerinin hepsi, 2 yıllık yabancı sağlık sigortası kapsamına da girmekte ve masrafların hepsi sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
Ayrıca 2 yıllık yabancı sağlık sigortası fiyatları, yabancı uyruklu kişinin yaşına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. En uygun fiyat bilgisi ve teminat detayları için seçilmiş olan sigorta şirketi ile görüşülmesi yaralı olacaktır.
YABANCI İKAMET SAĞLIK SİGORTASI KİMLER İÇİN ZORUNLU DEĞİLDİR?
11 Nisan 2014 yılında yürürlüğe giren yönetmelik ile ülke de yaşamak ve ikamet izni almak isteyen yabancı uyruklu kişiler için yabancı sağlık sigortası zorunlu tutulmuştur.
Vize tarihi dolan, vize muafiyet süresi biten ve 90 günden uzun süre Türkiye’ de yaşamak isteyen yabancı kişiler için ikamet izni almak şarttır.
Türkiye’ de okumak için gelen ve 3 aylık süresi dolan öğrencilerin yabancı sağlık sigortası yaptırmaları zorunludur. Geçen 3 ay içinde ise sağlık giderleri genel sigortalar kapsamında değerlendirilerek tedavi masrafları karşılanmaktadır.
Ülkede yaşamak isteyen 18 ile 65 yaş arasında bulunan ve özel şartları olmayan yabancı uyruklu kişiler, özel sağlık sigortası yaptırmak zorundadır. Eşi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan yabancı uyruklu kişilerin, eşleri sigortalı bir işte çalışmıyor ise yabancı sağlık sigortası yaptırarak oturma izni almak için sağlık sigortası zorunlulukları bulunmaktadır.
Eşi sigortalı bir işte çalışıyor ise, sigortalının poliçesi ile beraber göçler dairesine bilgi vermesi gerekmektedir. Eşi sigortalı olan yabancı uyruklu kişinin sağlık sigortası yaptırmasına gerek yoktur. Sigortalı eşin SGK kaydı ile provizyon alma hakları vardır.
Ayrıca 18 yaşının altında olan yabancı uyruklu kişilerin, ikamet izni için özel sağlık sigortası yaptırmaları zorunlu değildir.
65 yaş üstü yabancı uyruklu kişilerin ikamet izni için özel sağlık sigortası yapma zorunlulukları bulunmamaktadır. Kendileri isterlerse özel sağlık sigortası yaptırabilir ve belgelerini göç idaresi başkanlığına sunabilirler.
MAVİ KART NEDİR?
Mavi kart önceden Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve çeşitli nedenlerle vatandaşlıktan ayrılmış olan kişilerin, normal Türk vatandaşlarının sahip olduğu neredeyse her hak için kullandığı kimlik yerine geçen bir kart türüdür.
Mavi kart resmi işlemlerde kullanılabilmekte ve nüfus cüzdanı yerine geçmektedir. Mavi kart başvurusunda bulunan kişiler başka ülkelerin sağladığı imkânlardan yararlanmak isteyen kişilerdir. Bulundukları ülkelerin çifte vatandaşlığı kabul etmemesi de Türk vatandaşlığından ayrılmak istemelerinin bir diğer nedeni olmaktadır.
Vatandaşlıktan ayrılan kişiler, Türkiye’ de bulunan haklardan yararlanmak için mavi kart başvuru işlemlerine yönelmektedir. Mavi kartı sadece doğuştan Türk vatandaşı olup gerekli izin ile vatandaşlıktan ayrılan kişiler alabilmektedir.
Mavi kart alabilmek için gerekli şartlar:
- Anne babasının birinin Türk vatandaşı olması ve kişinin doğuştan Türk vatandaşı olması
- İçişleri bakanlığının özel izni ile vatandaşlıktan çıkarılmış olması
- Herhangi bir sebeple vatandaşlıktan atılmamış olması
- İzin olmadan vatandaşlıktan çıkması
- Kişinin Türk vatandaşlığından çıkarılması için izine tabi olan şartlar:
- Mevcut durumda bir ülke vatandaşlığını hak etmiş olmak veya hak etmiş olduğunun belgelenmiş olması
- Mental sağlığının yerinde olması
- Herhangi bir suçtan aranmıyor olmak
- Askeri borçtan dolayı kaçak olmamak
- Kişinin hakkında bir suç veya ceza bulunmuyor olması
- 18 yaşını doldurmuş olmak
Mavi kart sahiplerinin hakları:
- Türkiye de olan hemen her hakka sahip olurlar.
- Yurt dışından getirdikleri yabancı araçları Türk plakaları ile kullanabilirler.
- Kamu kurumlarında devlet memuru olarak çalışamazlar fakat işçi kadrosunda çalışabilirler.
- Türkiye de avukatlık doktorluk gibi meslekleri yapabilirler.( yabancılar yapamaz)
- Gümrükten vergi ödemeden mal geçirebilirler.
- Askerlik yapma zorunlulukları yoktur.
- *Mavi kart sahiplerinin oy kullanma hakları yoktur.
YABANCI SAĞLIK SİGORTASI NASIL İPTAL EDİLİR?
Yabancı uyruklu kişiler, birkaç farklı sebepten yabancı sağlık sigortası iptali gerçekleştirebilirler. Bunlardan ilki; yabancı uyruklu kişinin, sigorta primlerinin yatırılması ile mevcut özel sağlık sigortasını iptal etme durumudur. Yabancı uyruklu kişi, sigortalı bir işe girdiğinde isterse özel sağlık sigortasını iptal edebilir. Yabancı sağlık sigortası iptal etmek için, mevcut sigorta şirketine başvuruda bulunarak sigortasının iptalini isteyebilir.
İkinci sebep ise; yabancı uyruklu kişinin ikamet izni almış olmasıdır. İkamet izni alan sigortalı, kendisi isterse sigortasını iptal etme hakkına sahiptir. Sigortayı iptal etme zorunluluğu yoktur. Kişinin insiyatifine kalmış durumdur. İki sağlık sigortasını da aynı anda kullanma imkânı bulunmaktadır.
Yabancı uyruklu kişinin ülkeden ayrılması halinde, yabancı sağlık sigortası iptal edilebilir. Bu sigorta 1 yıllık süre için hazırlanmış olup, bu süre içerisinde gereken tüm sağlık giderleri sigorta şirketi tarafından karşılanmaktadır.
1 yılın sonunda yabancı uyruklu kişinin ülkede yaşamaya devam etmesi halinde yenilenmesi gereklidir. Kişinin ülkeden ayrılma durumunda ise yenilenmeyerek iptal edilmiş olur.
YABANCILAR ÖZEL SAĞLIK SİGORTASI YAPTIRABİLİR Mİ?
Yabancılar oturma izni alarak ve diğer hukuki şartları yerine getirerek özel sağlık sigortası yaptırabilirler. Fakat daha önce oturma izni alabilmek için yabancı sağlık sigortası yaptırmaları gerekmektedir. Oturma izni alındıktan sonra yabancı sağlık sigortasını iptal ederek özel sağlık sigortası başvurusunda bulunabilirler.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları gibi özel sağlık sigortasının sunmuş olduğu tüm haklardan yararlanabilirler. Oturma izni almış olan tüm yabancı uyruklu kişilere, Türk vatandaşlarında olduğu gibi kimlik kartı verilir ve bu nüfus cüzdanları kullanılarak sigorta ve hastane işlemlerinin hepsini gerçekleştirebilirler.
Yabancı uyruklu kişiler aynı zamanda çalışma iznine sahiplerse ve sigortalı bir işte çalışıyorlar ise tıpkı Türk vatandaşları gibi diğer sağlık sigortalarına başvuruda bulunarak haklarını genişletme imkânına sahip olurlar.
Yabancı uyruklu kişiler özel sağlık sigortası yaptırabilirler ve bunun için bir sigorta şirketine başvurmaları yeterlidir. Özel sağlık sigortaları; ameliyatlar, muayeneler, ilaç masrafları, özel hastane imkânları gibi birçok sağlık alanında oluşacak masraflar için geçerli olmaktadır.
Özel sağlık sigortalarının anlaşmalı olduğu hastanelerde, poliçede belirtilen teminatlar dâhilinde sağlık hizmetlerinden faydalanılması mümkündür.
Ayrıca mavi kart sahipleri ve Türk soylular genel sağlık sigorta sistemine dâhil edilmekte ve mavi kart sahipleri, istekleri halinde özel sağlık sigortası yaptırabilmektedir.
Özel sağlık sigortası fiyatları sigorta şirketleri arasında değişkenlik göstermektedir.